A Táblácska sztori

Írta: Szántó Veronika

Most egy szép csapat – de hogyan kezdődött?

Vámos Robi és a Táblácska, elválaszthatatlanok egymástól.

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy a Táblácska Robi harmadik gyermeke Peti és Virág után, még ha a Magyar Tudományos Akadémia 2016-ban elutasított, hogy anyakönyvezhető legyen a Táblácska név:

 

Ó, sebaj, a Táblácskavirág már jó lesz – irány a Növénytani Intézet!

Gépészből épész?

Robi gépészmérnökként végzett, majd kezdett dolgozni. Munkájában nagy szerepet játszott a kreativitás, de egy idő után úgy érezte, nem feltétlenül jár azon az úton, amit gyerekként megálmodott.

Vasúti kocsik könyöklőjének a tervezése, a mustáros, ketchupos flakonok cseppmentes kupakjának megalkotása könnyebbé teszi az életünket, de Robi ennél többet szeretett volna adni az embereknek. Mosolyt, örömet, egyediséget és azt, amit ma már csak így hívunk: felhőtlen életérzés.

Robi gyerekkora óta rajzol. Rajzolt, ha bántotta valami, rajzolt, ha jó volt a kedve. Rajzaival fejezte ki a benne lévő érzéseket, gondolatokat. És ezekkel a rajzokkal ajándékozta meg a hozzá közel állókat.

Papír helyett fa

2006-ban jött a gondolat, hogy a rajzait a papír helyett, a sokkal időállóbb fára ülteti át. A fa, mint természetes anyag, melegséget áraszt, ami valami egészen egyedi összhangban áll Robi rajzstílusával.
Az első fára készült rajzok, még nem a már megszokott ovális falapra készültek. Anita, Robi felesége számára készült a legelső tábla, ami ekkor még nem Táblácska volt.
Négyzetes forma, inkább a szöveg, mint a rajz dominált ezeken a kezdeti darabokon, amiket Robi barátoknak, ismerősöknek készített jeles alkalmakra, mint például kerek születésnap, egy baba születése.

  

Inspirálóan hatott Robira, hogy aki kapta ezeket a rajzos ajándékokat, örömmel és büszkén mutatta meg ismeretségi körében, így egyre bővült azok száma, akik ilyen egyedi és megismételhetetlen ajándékkal szerették volna meglepni szeretteiket.

Az egyre növekvő megrendelés hatására, finomodott, majd elkezdett kialakulni az a vonal, amit  a mai rajzstílusban alkalmaznak. A szöveg immáron másodlagossá vált, a semmivel össze nem keverhető figurák szinte életre keltek a fán.

Innentől kezdve világossá vált Robi számára, hogy az álmokat nem lehet fél gőzzel követni, egész embert kívánó vállalkozássá nőtte ki magát, így nagy levegőt véve úgy döntött, ott hagyja munkahelyét, és minden idejét a Táblácskának szentelte.

Kis érdekes kitérő, hogy az első úgynevezett Táblácska 7000 évre nyúlik vissza. Az ember ősidőktől fogva vágyik arra, hogy maradandót alkosson. A tatárlakai lelet három darab, jelekkel díszített agyagtáblácska, amelyek 1961-ben kerültek elő Erdélyben, Alsótatárlaka (Tărtăria) faluban (Alsócsóra község, Fehér megye). A téglalap alakú tábla felirata: “Fogadalmi ajándékul adott az Úrnak (vagy Enlilnek) 5 kenő edényt, 10 kur(?) árpát, 10 lovat Unu városa.”

A kör alakú tábla felirata: “Liszt 60 + 10 kur(?) Palil istennek, 20 kur(?) a főpap-királynak, búza 60 + 60 + 2 kur(?) Usmu (istennek), Šamaš (istennek).” (Forrás: Wikipédia – Tatárlakai lelet)

              A három 7000 éves agyagtáblácska…                                         …..és mindez mai Táblácska stílusban 

De vissza a XXI. századba, hiszen jelentős dátumhoz értünk: 2012. október 11-e a Táblácska hivatalos születésnapja. Ezen a napon született meg maga a név, Wolf Gáborral (Marketing Commando) való konzultáció alatt.

„Szuper ötlet, a legigényesebb formában, a megismételhetetlen alkalmakra szeretettel megalkotott legegyedibb és legbarátságosabb figurákkal.”

“Szeretetre méltó pozitivitás” – Geszti Péter, 2015

 

Az egyre sokasodó megrendeléseket látva, Robi úgy döntött, keres maga mellé segítőket, akik elsajátítva a Táblácska stílust, képesek rajzaikkal ugyanazt az örömet átadni, amit Robi is. Mivel már nem csak Robi rajzolt, hamar egyértelművé vált, hogy Anita és Robi lakása már nem a legjobb hely a Táblácskák készítésére, így többszöri költözés és irodaváltás után, 2016. 01. 15-ével a Dunakeszin található napfényes, tágas Műhely ad otthont a Táblácska egész stábjának.

Mára elmondhatja magáról Robi, hogy a Táblácskával megvalósult az a gyermekkori vágya: a Táblácskán keresztül öröm és boldogság költözik a szívekbe, mosoly az arcokra. Több ezer megrendelő és megajándékozott Táblácska tulajdonos erősítheti ezt meg. Állandóan érkeznek a visszajelzések, fényképek, amik megörökítik a pillanatot, a felhőtlen boldogságot.

 


Itt találod a Táblácska Műhelyt!

És hogy mi várhat még Robira és a Táblácskára? Nos, nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy az állandó lendületet látva azt mondjuk, fényes jövő áll előttük, hiszen a pozitív életszemlélet, az üzleti korrektség, a befektetett munka mindig meghozza a gyümölcsét. Robi bátran mer játszani, kalandozni a rajzok világában. Akár ujjgyakorlatként híres festők, művészek stílusában megrajzolni egy Táblácskát:

 

             Felhőtlen Mesterek: Szinyei Merse Pál                             Felhőtlen Mesterek: Miró

vagy szociális érzékenységéről tanúbizonyságot téve, a vakok és gyengén látók részére egy tapintható Táblácskát megalkotni:

 

A Táblácska csapatáról bővebben itt találsz képeket és híreket:

A Táblácska csapat bemutatkozása 

Az egyedi Táblácskát keresed?

Szeretnél igazán egyedit adni?

Kézzel rajzolt személyre szóló ajándék, amiből nincs két
egyforma. Ilyen nincs másnak, csak Neki... és ilyet csak
Tőled kaphat. A Táblácskával újra meghatott és felhőtlen
mosolyt fogsz varázsolni szeretteid arcára. A Táblácska
egy életre kelt "fadarab", ami minden nap ott lesz
helyetted, hogy elmondja, amit érzel.

Egyedi Táblácskát szeretnék rendelni